Založ si blog

Tzv. prepadnutý hlas je mýtus!

Áno, existuje prepadnutý hlas ako technicky zničený hlas alebo hlas neúčasti.
Ale inak „prepadnutý hlas“ nie je nič iné len mýtus a za ním nie je nič iné len vystrašený a zúfalý výkrik: „Voľte nás, menšie zlo!“
„Voľba menšieho zla“ je voľba nesvojprávnych občanov.
Ak by volič vždy volil len tú stranu a kandidátov, ktorí sú najbližšie jeho predstave, nehľadiac na odhady percentuálneho zisku, dostali by sme oveľa pravdivejší obraz o vôli občanov.
Politická scéna by sa pre každé blížiace sa voľby spestrila, dostala by jemnejšie kontúry, odtiene, chute a vône.
Tomu by som s radosťou a hrdosťou hovoril slovenská politická gastronómia!

Ale toto sústavné skresľovanie, skrývanie a potláčanie vôle občanov,
ktoré paradoxne páchajú voliči na sebe dobrovoľne použijúc akože zodpovedný rozum (narozdiel od každodenného rozumu) a akože zvýšený cit pre zodpovednosť (narozdiel od údajne politicky nekorektných vášní),
zapríčiňuje to, že vlastne nevieme, čo naozaj chceme v politike.

„Voľba menšieho zla“ funguje ako konvertor, do ktorého nevieme čo presne vlezie pri voľbách, ale vidíme veľmi presne, čo z neho vylezie. „Toto že sme my???“, alebo: „Ktorý magor mohol zase takto voliť???“
Počúvam to po voľbách až veľmi často.

A tak máme strany

  • ľavicové (teda ľavoľavé a pravoľavé),
  • pravicové (teda pravopravé a ľavopravé),
  • širokorozchodné (teda širokého stredu viac-menej naľavo alebo viac-menej napravo),
  • a strany také široké ako jeden veľký lievik, do ktorého možno naliať všetky politické orientácie, ktoré ešte zvládne vylogať slovenský volič v každých veľkých voľbách a pritom nezdochnúť tesne pred urnou na otravu z politiky.

Každopádne o týchto stranách platí, že všetky majú svoj tajný, prepáčte, interný

  • cenník služieb (teda za ich principiálnosť, keď sa cítia na niečo veľké, privatizačné alebo tendrové),
  • cenník zliav (teda za úprimnú snahu pridať sa, keď nikto nie je na nich zvedavý, ale predsa by sa zišla širšia podpora, prepáčte, rozumný konsenzus, lebo veď vždy ide o záchranu Slovenska pre budúce pokolenia bližšie neurčitej budúcnosti),
  • a samozrejme cenník expresných príplatkov (keď nieto ani trochu kam uhnúť, ale okolnosti vyžadujú veľkolepý obrat o 180°).

Vskutku, aký dobrý nápad!

Taktiež každý kandidát by mal pred voľbami zverejniť osobný cenník, nazvyme ho základný. Potom by sa v parlamente konečne transparentne hlasovalo a licitovalo.
Konečne by tu bol ten „ich“ kapitalizmus, ktorý by médiá nemuseli cudne zakrývať prívlastkom „trhový“.

Konečne by tu bol na plnú hubu ten „ich“ trh, burza, dražba, dostihy. Áno, každý by si mohol skontrolovať, či práve ten jeho kôň nebežal za dampingovú cenu ako nejaký neskúsený chmuľo, buľo, truľo, pako, dement, idiot, kretén, amatér, neprofesionál, diletant, rojko, idealista, naivka (úmyselne som nepoužil označenie „obyčajný človek“ a iné vulgárnosti).

Volič by mal urobiť iba to, že si zvolí svojho zástupcu a ten potom nech sa „kombinuje“ do paktov, koalícií a klík. Ak sa jeho zástupca nedostane ďalej, škoda. Nle nie každý pretekár dobehne ako prvý a ešte k tomu v rekordnom čase.
Voliť „menšie zlo“ bežiace v susednej dráhe je riadna schizofrénia od začiatku volebného kalkulu.

Neviem, prečo by sme mali takto zachraňovať kandidátov, ktorí nič neponúkajú, iba ideologickú klasifikáciu a veľké, veľmi veľké frázy a veľké, veľmi veľké prázdne gestá na chvíľkové zaujatie. Alebo ani to nie.

(Tento PR článok si objednalo duo „Variété Lipšic & Matovič, spol. s r. o.“)

Všetku moc sovietom! Všetku moc ľudovej platforme!

27.03.2014

„Všetku moc ľudovému komisárovi Kiskovi! Ani jeden hlas socialistickej buržoázii!“ (Takto treba do nich, súdruhovia! Takto sa robí predvolebná agitácia. Pozrite sa, ako sa do nej zapojili súdruhovia z denníka SME a týždenníka TÝŽDEŇ. Tak je to správne, tak to má byť! Ponovembrové „Rudé právo“ žije, ponovembrový „Svět socialismu“ [...]

Súčasná geopolitická kríza je pomenovaná: tango nohavičky o 2 čísla menšie

13.03.2014

Prečo niekto môže nosiť tango nohavičky o 10 čísiel väčšie (vieme, že je to veľmi sexy), a prečo niekto iný musí nosiť hlboko zarezané o 2 čísla menšie? Poprípade ešte menšie? Týmto problémom sa teraz zaoberajú najlepšie geopolitické mozgy a iné orgány. (Ak by niekto podráždene reagoval, že veď tu bola Kuba a „karibská kríza“, tak tomu len toľko, [...]

Ficova prezidentská amnestia

10.03.2014

Popri všetkých diskutovaných rizikách, ktoré môžu nastať po zvolení R. Fica za prezidenta, je tu ešte jedno riziko, najväčšie. Ostatných sa neobávam, veď je to štandardný politik… Naše geopolitické a ekonomické väzby mu aj tak veľa nedovolia. To riziko sa volá prezidentská amnestia. Asi určite nie v imbecilnom štýle V. Havla alebo V. Mečiara, ale skôr v ešte [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

phrubec

O spoločnosti a krkolomnom pobyte v nej vďaka našej biológii, politike, náboženstvu a dejinám, ktoré nám niekedy pomáhajú a niekedy presne naopak. Ale kedy ako?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 72069x
Priemerná čítanosť článkov: 3003x

Autor blogu

Kategórie