Fico pôjde čínskou cestou:

13. marca 2012, phrubec, aPolitika

„Držte hubu a snažte sa zarobiť veľké peniaze!“
(Aby bolo na dane a dane na sociálne programy a štátne predražené zákazky.)

Sedím v kaviarni, voľby prehrmeli, vonku zatiaľ nebadať príznaky reparátu zo socializmu.
(Má vôbec zmysel zamýšľať sa, že čo bude? Závisíme natoľko od vlády a režimu? Veď aj za socializmu vysedávali ľudia v kaviarni…)

A že banány budú na prídel alebo len pred Vianocami?
Blbosť, určite nie! Fico pôjde čínskou cestou, nie tzv. treťou cestou modernej európskej ľavice, ku ktorej sa stále ešte pro forma hlási.
(To aby boli aj salónni ľavicoví intelektuáli spokojní.)

 

Čínska cesta je ekonomicky efektívnejšia a drastickejšia. Ako sa to zjednodušene opisuje, je to mix socialistickej politiky a kapitalistickej ekonomiky.
(A k tomu ešte aj tzv. konfuciánskeho étosu štátu, vrchnosti, hierarchie, povinností, poslušnosti, oddanosti, práce. Ten étos nemáme a ani žiadnu náhradu zaň. Preto to bude asi veľmi ťažké. Možno našťastie.)

 

Slovenskí politici si totiž stále myslia, že našincom ide najmä o tie tzv. istoty, teda o tzv. základňu, teda ekonomiku, presnejšie o jej možný, ale vedľajší príjemný produkt – peniaze. A stále si ešte myslia aj to, že obyvatelia sú zvyknutí, prepáčte, geneticky predurčení na dobré znášanie drastických podmienok ďalšej transformácie a po nej ďalšej reformy nedokončenej transformácie. Ktovie prečo?

 

Nuž teda, čo asi bude v nasledujúcom volebnom období? Už sa stihlo o tom veľa povedať. Moja kaviarenská úvaha v časovej tiesni ma vedie len k stručným a skromným dodatkom:

Bŕŕŕ, fúúúj, už sa mi ani nechce loviť v bujnej fantázii.

(Ďakujem za všetky opravy a dodatky.)